Dogh Dogh är en läskande yoghurtdrink som man
gärna svalkar sig med på sommaren i Afghanistan. Den passar fint som mellanmål
om du är lite småsugen när du kommer hem från skolan.
Skala gurkan och skiva
den. Häll i yoghurt, vatten, mynta och salt i en skål eller mixer och mixa
tills det blivit en jämn smet. Servera i fina glas och garnera med ett par
gurkskivor på kanten.
Vad äter man
i Afghanistan?
På bilden ser du
Palau-i-Shahee. Det är är ris med morötter, vitlök, russin och pistagenötter. I
den traditionella rätten har man en speciell sorts stekt lammkött som kokas
tillsammans med riset.
I Afghanistan äter man
mycket ris och det kokas ofta tillsammans med stekta grönsaker och lamm eller
kyckling. Man kan även äta kanelkryddade köttbullar med kikärter eller gryta
med biff och spenat. Eller grönsakssoppa med morötter, selleri, potatis, lök
kryddat med persilja, kanel och peppar. Ganska likt gammaldags svensk
grönsakssoppa – eller hur? Ett par kryddor som används mycket är kryddnejlika och
kanel.
Till efterrätt kan man
äta
Sher Berinj -
rispudding Sher Berinj är en rispudding
som inte är helt olik julgröten vi äter i Sverige. Men istället för mandlar
stoppar man i pistagenötter och russin. Och man äter den som efterrätt året
runt. Den är ganska enkel att göra, men det är ändå säkrast att du har en
förälder med dig eftersom varm mjölk lätt väldigt lätt bränner fast i
kastrullen om man inte passar den hela tiden och rör om ofta.
Det här behöver du till två portioner:
1 ½ dl ris (vanligt
eller grötris)
4 dl mjölk
1 dl russin
1 dl socker
ca 3 cm vaniljstång
en handfull skalade
pistagenötter
Skölj riset i rent
kallt vatten. Koka upp mjölken medan du rör om i den. Låt den koka ett par
minuter medan du fortsätter att röra ända till botten så att den inte bränns
vid.
Häll i riset och låt
det koka i ett par minuter medan du rör om.
Om du vill kan du ta av
riset från spisen och använda en mixerstav till att krossa det i mindre bitar,
så blir efterrätten mer som en pudding. När riset står på spisen igen häller du
i russin och vaniljstång.
Låt det hela stå och
koka på lägsta värme tills det blivit en tjock smet. Hur lång tid det tar beror
på hur lång tid det står på riset att det ska koka. Det kan ta ungefär 15 – 20
minuter.
Rör om ofta, ungefär en gång varannan minut. När riset är
mjukt och bildar en tjock mjuk smet kan du plocka av det från spisen. Servera i
dina finaste skålar och häll över pistagenötterna som dekoration. (Du behöver
inte äta vaniljstången som är hård och svårtuggad, den ska bara ligga i
kastrullen för att ge ifrån sig smak.)
Vallmo På vissa platser i Sverige finns det stora vallmofält. Det
är vanligast med röd vallmo här, men det finns också gula, orange, rosa och
vita. Blombladen är tunna, nästan som silkespapper.
Stjälken kan bli en
meter hög och är hårig. I frökapseln finns jättemånga små frön som sprids med
vinden. Det finns både blå och vita vallmofrön som man kan använda som krydda,
till exempel ovanpå bröd.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر