۱۳۹۱ اسفند ۱۲, شنبه

mat och dryck

  Dogh  Dogh är en läskande yoghurtdrink som man gärna svalkar sig med på sommaren i Afghanistan. Den passar fint som mellanmål om du är lite småsugen när du kommer hem från skolan.
 
Skala gurkan och skiva den. Häll i yoghurt, vatten, mynta och salt i en skål eller mixer och mixa tills det blivit en jämn smet. Servera i fina glas och garnera med ett par gurkskivor på kanten.
Vad äter man i Afghanistan?
På bilden ser du Palau-i-Shahee. Det är är ris med morötter, vitlök, russin och pistagenötter. I den traditionella rätten har man en speciell sorts stekt lammkött som kokas tillsammans med riset.
I Afghanistan äter man mycket ris och det kokas ofta tillsammans med stekta grönsaker och lamm eller kyckling. Man kan även äta kanelkryddade köttbullar med kikärter eller gryta med biff och spenat. Eller grönsakssoppa med morötter, selleri, potatis, lök kryddat med persilja, kanel och peppar. Ganska likt gammaldags svensk grönsakssoppa – eller hur? Ett par kryddor som används mycket är kryddnejlika och kanel.
Till efterrätt kan man äta   
 
Sher Berinj - rispudding  Sher Berinj är en rispudding som inte är helt olik julgröten vi äter i Sverige. Men istället för mandlar stoppar man i pistagenötter och russin. Och man äter den som efterrätt året runt. Den är ganska enkel att göra, men det är ändå säkrast att du har en förälder med dig eftersom varm mjölk lätt väldigt lätt bränner fast i kastrullen om man inte passar den hela tiden och rör om ofta.
 
 Det här behöver du till två portioner:
1 ½ dl ris (vanligt eller grötris)
4 dl mjölk
1 dl russin
1 dl socker
ca 3 cm vaniljstång
en handfull skalade pistagenötter
 
Skölj riset i rent kallt vatten. Koka upp mjölken medan du rör om i den. Låt den koka ett par minuter medan du fortsätter att röra ända till botten så att den inte bränns vid.
Häll i riset och låt det koka i ett par minuter medan du rör om.
Om du vill kan du ta av riset från spisen och använda en mixerstav till att krossa det i mindre bitar, så blir efterrätten mer som en pudding. När riset står på spisen igen häller du i russin och vaniljstång.
Låt det hela stå och koka på lägsta värme tills det blivit en tjock smet. Hur lång tid det tar beror på hur lång tid det står på riset att det ska koka. Det kan ta ungefär 15 – 20 minuter.
 
Rör om ofta, ungefär en gång varannan minut. När riset är mjukt och bildar en tjock mjuk smet kan du plocka av det från spisen. Servera i dina finaste skålar och häll över pistagenötterna som dekoration. (Du behöver inte äta vaniljstången som är hård och svårtuggad, den ska bara ligga i kastrullen för att ge ifrån sig smak.) 
 
Vallmo   På vissa platser i Sverige finns det stora vallmofält. Det är vanligast med röd vallmo här, men det finns också gula, orange, rosa och vita. Blombladen är tunna, nästan som silkespapper.
Stjälken kan bli en meter hög och är hårig. I frökapseln finns jättemånga små frön som sprids med vinden. Det finns både blå och vita vallmofrön som man kan använda som krydda, till exempel ovanpå bröd.

هیچ نظری موجود نیست: